Wednesday, February 24, 2010

Molli babája, Cintia és az építőkockák

3 comments:

  1. Itt még milyen vidáman játszadoznak.

    ReplyDelete
  2. nem... itt már kibékítette őket Cintia :)

    ReplyDelete
  3. Kedves Kitti!
    Azt már megállapítottuk, hogy nagyon szépen rajzolsz, de engedd meg, hogy ráirányítsam a figyelmedet egy területre, amelyen fejlődnöd kéne.
    Ez a terület matematika.
    Trigonometriai ismereteim szerint ugyanis nem indokolt a fenti illusztráció címében a többesszám - "építőkockák" - használata. Itt ugyanis csupán egy olyan mértani test látható, mely megfelel a kocka követelményeinek. A kocka (szebb kifejezéssel: szabályos hexaéder) ugyanis egy speciális téglatest, egy olyan térbeli geometriai alakzat, melynek 6 négyzet alakú oldala és 12 egyenlő hosszúságú éle van, amelyek 8 csúcsban találkoznak. A kocka hasáb, szabályos test. E kritériumnak pedig csakis a Molli melletti figura feleltethető meg, amennyiben elhanyagoljuk a művészi ábrázolásból eredő szükségszerű kismértékű aránytorzítást.
    A Mollitól távolabbi alak nyilvánvalóan gúla, vagyis egy olyan geometriai test, amelynek alaplapja sokszög, palástja pedig olyan háromszögekből áll, amelyeknek egy közös, nem az alaplap síkjába eső csúcsuk van, és az ezzel a csúccsal szemben levő oldalaik egyben az alapsokszög oldalai. Az általad ábrázolt nézetben azt sajnos nem sikerült megállapítanom, hogy szabályos gúla-e (vagyis az alapsokszöge négyzet-e), ugyanakkor ésszerűen feltételezhetjük ezt, hiszen egy építőjáték részegységeként sokkal egyszerűbb gyártástechnológiai szempontból szabályos gúlát készíteni, mint nem szabályosat.
    netuddki

    ReplyDelete